Rødvinsdistrikter - 10 mest populære land


Utarbeidet av Tinto 2000 v/Don Hernan 19.04.02

Argentina (0,2 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Et distrikt skiller seg ut som det viktigste i Argentina, Mendoza

MENDOZA


Beliggenhet
Ligger i nordvest mot Andesfjellene på breddegrad med Santiago, Chile.
Sentrale druer
Bonarda, Malbec
Litt av hvert
Det meste av produksjonen av argentinsk rødvin, skjer i Mendoza. Høye temperaturer i området gjennom sommerhalvåret sørger for myke tanniner.

Australia (1,7 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


HUNTER VALLEY


Beliggenhet
New South Wales, 16 mil nord av Sydney
Sentrale druer
Shiraz, Cabernet Sauvignon
Litt av hvert
Krydrede viner med høyt sukkerinnhold og lang finish, dog noe manglende syre

BAROSSA VALLEY


Beliggenhet
South Australia, nord av Adelaide
Sentrale druer
Shiraz, Grenache Noir
Litt av hvert
Mye sterk sol gjør druene raskt modne slik at syreinnhold fort kan gå i bunn før de blir plukket. Noen viner får derfor tilsatt tanniner. Vinene i Barossa er i stor grad krydrede og rike på smak. Hovedsakelig kommer Australias eldre viner fra dette området.

Bulgaria (0,4 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Beliggenhet
Vinområdene ligger spredt rundt i hele Bulgaria fra Svartehavskysten i øst til Melnik i sørvest på grensen mot Makedonia.
Sentrale druer
Cabernet Sauvignon, Merlot. Pluss bulgarske druer - Mavrud, Pamid, Gamza.
Litt av hvert
Bulgarske rødviner hadde tidligere et rykte som robuste og fruktige viner. Etter år med lavere forbruk og neglisjering av mange vingårder, slites det nå med å gjenskape Bulgarias renommé.


Chile (5,8 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Beliggenhet
Tyngden ligger fra 32 til 38 graders sydlig bredde inkludert Santiago de Chile.
Sentrale druer
Cabernet Sauvignon, Merlot
Litt av hvert
Kjent for rimelige fruktige rødviner og som eneste vinland å ha unngått smitte av Phylloxera. Det beste og meste produseres ved Santiago. Mange vingårder har desverre hatt overfylte vinstokker og gitt noe forutsigbare og monotone viner. Dette sies å være på bedringens vei og nye klasseviner har dukket opp.


Frankrike (8,5 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Landet har lenge knivet med Italia om å være verdens største vinland. Frankrike har mange store vindistrikter der det største er Languedoc-Roussilon. Fokus settes likevel på de tre distrikter som har gitt Frankrike status som verdens fremste vinland:

BORDEAUX


Beliggenhet
Omkranser byen Bordeaux i det sydvestlige Frankrike. Går fra vest på nord- og sydsiden av elven Gironde til Bordeaux før elven deler seg i Dordogne (i nord) og Garonne (i sør). Bordeaux anses å gå noen mil østover langs disse to elvene.
Sentrale druer
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec
Litt av hvert
Har mange flotte områder som fortjener egen oppmerksomhet

(i) Haute-Medoc
Beliggenhet
Ligger rett nord av byen Bordeaux, på vestsiden av elven Gironde
Mest sentrale drue
Cabernet Sauvignon
Litt av hvert
Et av de beste vindistriktene i verden. Vinene ble klassifisert i 1855 og derav inndelt i 5 klasser, Cru. De to toppdistriktene på nordsiden av Gironde ansås å være avskåret fra Bordeaux og ble derfor ikke med i klassifiseringen. Kun 5 slott har i dag den øverste klassen, Premier Cru:
¢ Château Lafite-Rothschild Pauillac
¢ Château Margaux Margaux
¢ Château Latour Pauillac
¢ Château Mouton-Rothschild Pauillac, 2. Cru frem til 1973.
¢ Château Haut-Brion Graves. Eneste Premier Cru utenfor Haute-Medoc.

(ii) Pomerol
Beliggenhet
Ligger et stykke øst av byen Bordeaux på nordsiden av elven Dordogne, nord av St.Émillion.
Mest sentrale drue
Merlot
Litt av hvert
Fremragende vinområde i Bordeaux (kun 784 hektar). Produksjonen fra de enkelte slottene er relativ beskjeden og det har presset prisen på de beste opp. Således kommer noen av verdens dyreste viner i dag fra Pomerol. Det dreier seg om Château Pétrus og Château Le Pin.

(iii) St.Emilion
Beliggenhet
Ligger et stykke øst av byen Bordeaux på nordsiden av elven Dordogne, sør av Pomerol.
Mest sentrale drue
Merlot
Litt av hvert
St. Emilion har sin egen klassifikasjon, hvor de beste kalles Premier Grand Cru Classé A. Det er kun Château Ausone og Château Cheval Blanc som figurerer her. Vinen er god og dyr.

BOURGOGNE


Beliggenhet
Distriktet strekker seg fra Lyon i sør til Dijon i nord. Chablis som ligger nordvest for Dijon blir som oftest tatt med i begrepet Bourgogne. Da subdistriktet skiller seg ut ved å ikke ligge ved elven Saônne som resten av Bourgogne, tas den ikke med. Chablis er også et område mest kjent for flotte hvitviner basert på Chardonnay. Resten av Bourgogne er delt i 5 fra sør mot nord; Beaujolais, Macônnais, Côte Chalonnaise, Côte de Beaune og Côte de Nuits hvor de to sistnevnte utgjør Côte d'Or - "den gyldne skråning". Velger her å fokuser på de mest kjente, Beaujolais og Cote d'Or.

(i) Beaujolais
Beliggenhet
Ligger rett nord for Lyon langs den sørlige delen av Saônne
Sentrale druer
Gamay Noir
Litt av hvert
Beaujolais er spesielt kjent for sine fruktrike og lette rødviner. Vinene utvikler seg hurtig og er ikke holdbare. De beste vinene kommer fra én av de 10 Cru'er; Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié og Saint-Amour.

(ii) Cote d'Or
Beliggenhet
Ligger nord for Beaujolais fra Beaune i sør til Dijon i nord. Den nordlige del - Côte de Beaune, og den sydlige del - Côte de Nuits, blir delt av byen Beaune.
Sentrale druer
Pinot Noir
Litt av hvert
Vinene er delt inn 4 Cru (kvaliteter)
1. Grand Cru
Côte de Nuits: Musigny og Chambertin
Côte de Beaune: Corton og Montrachet
2. Premier Cru
3. Appellation Communale (AC)
4. Kun kalt "Bourgogne"

Selv om det er store variasjoner innad i Cote d'Or kan noe sies generelt : Mens Côte de Nuits i større grad leverer topp kvalitets dypfarget rødvin med potensiale for lang lagring, gir Côte de Beaune mer lette viner.

RHONE


Strekker seg fra syd av Lyon til Avignon. Er det tredje av Frankrikes flotte vindistrikter. Distriktet skilles klart mellom nordlig og sydlig del hva angår druetyper.

Hermitage (det nordlige Rhône)
Sentrale druer
Syrah
Litt av hvert
Det kanskje beste vinområdet i det nordlige Rhône. De røde vinene fremstilles på Syrah og er veldig mørke, kraftige og langtlevende.

Châteauneuf-du-Pape (det sydlige Rhône)
Sentrale druer
Syrah, Grenache, Mourvedre
Litt av hvert
Det beste vinområdet i den sydlige del av Rhône. Oppkalt etter ruinene av pavens sommerresidens (Châteauneuf-du-Pape = Pavens nye slott). De beste produsenter fremstiller fremragende viner på opp til 13 forskjellige druer. De beste vinene er mørke og kraftige og har en lang holdbarhet.


Italia (6,1 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Italia har vekselvis med Frankrike produsert mest vin i verden og stort sett vært nummer en hva angår eksport. Klassifisering av viner i Italia har ikke hatt samme fokus som i Frankrike, men på 60-tallet prøvde den italienske regjeringen å identifisere vinene med klarere definisjoner. Dette ledet til DOC-systemet, tilsvarende Frankrikes AC. 4 klassifikasjoner eksisterer i dag, men som det meste annet i Italia, fungerer systemene bedre i teorien enn i praksis.
DOCG - Ansett å være de beste (evt. ha best politisk backing)
DOC - Sporbarhet og produksjonsmetoden er regulert.
IGT - Tilsvarende Vin de Pays
Vino da Tavola - Bordvin (finnes her også en Super Vini da Tavola)

Ønsker å sette fokus på de tre områder som har gjort landet svært kjent innenfor rødvinens verden:

PIEMONTE


Beliggenhet
Nord-vestre del av Italia mellom Torino og Genova.
Sentrale druer
Nebbiolo, Barbera
Litt av hvert
Mest utbredt er her Barbera-druen som har høyt syreinnhold og kan gi gode viner. Mest kjent er likevel de fremragende vinene Barolo (Kongen av Piemonte) og Barbaresco (Dronningen av Piemonte) som begge fremstilles på Nebbiolo-druen. Disse vinene har tatt navnet fra landsbyen de omkranser, mens de andre vinene har tatt navnet fra vindruen som benyttes. Nebbiolo-druen modner sent slik at de beste vinene ofte stammer fra ikke alt for høye områder som tilter mot sør. Barolo og Barbaresco er tanninrike viner med et stort spekter av smaksnyanser og kan ofte ha hint av trøffel som er svært vanlig i regionen. Begge er de store, men Barolo anses å være den største og ha lengst utholdenhet.

CHIANTI (Toscana)


Beliggenhet
Nordøstre del av Toscana, omkransende Firenze.
Sentrale druer
Sangiovese, Canaiolo
Litt av hvert
Området var definert allerede i 1716, men har blitt utvidet betydelig og inneholder nå 8 underdeler. Hele området fikk fra 1984 DOCG-klassifikasjon, men det ene subområdet Chianti Classico anses å være det klart beste. Vinene fremstilles spesielt på Sangiovese og dels blandes med noe Canaiolo og de beste er fremragende viner. En vin merket med i Chianti, er normalt en fruktig og tungt fordøyelig vin klar for konsum et til to år etter produksjon. På den andre siden, Chianti Classico Riserva (lagres 3 år innen den utgis), anses å være svært seriøse viner lagret på eikefat og med lagringspotensiale på over 10 år.

VENETO


Beliggenhet
Ved Verona i Nord-Italia
Sentrale druer
Corvina, Molinara, Rondinella, Negrara
Litt av hvert
Stort italiensk vinområde med mange kjente viner som bl.a. Bardolino og Valpolicella, begge med druene Corvina og Molinara. Mens den lette rødvinen Bardolino også inneholder druen Negrara, har den fruktige Valpolicella, Rondinella som sitt 3. komponent. Området har også en vin med DOCG-klassifikasjon, Recioto di Soave.


Portugal (1,1 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Portugal har hatt en særs tradisjonell vinproduksjon inkludert druetråkking og tilnærmet kunne portugisiske druer. Dette er til en hvis grad i ferd med å endres da globale druer som Cabernet Sauvignon har gjort sitt inntog. Blant store rødvinsdistrikter finnes Alentejo, Estremedura og Palmela rundt Lisboa. Fokus legges likevel på de enda mer kjente områdene lenger nord, Dão og Douro.

DÃO


Beliggenhet
10 mil nord for Lisboa omkransende elven Dão.
Sentrale druer
Touriga Nacional, Jaen
Litt av hvert
Dão ligger innenfor et annet vinområde, Bairrada og er derfor dels beskyttet mot Atlanteren. Dette gir kald/våt vinter og varm/tørr sommer. Rødvinene herfra er typisk fyldige og kraftige og mange er av en god kvalitet. Både blandingsviner og viner basert på en vindrue florerer. Mens viner basert på druen Touriga Nacional har bra lagringspotensiale. Gir druen Jaen unge fruktige rødviner.

DOURO


Beliggenhet
Nordre Portugal, rett øst av Porto.
Sentrale druer
Touriga Nacional, Touriga Francesa
Litt av hvert
Omkring elven Douro produseres noen av Portugals beste rødviner og ikke minst landets portviner. Elven kommer fra Spania og har gitt navn til det spanske vindistriktet Ribera del Duero.


Spania (5,0 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


DOCG - Høyeste vindistinksjon, så langt kun tildelt Rioja.
DO - Tilsvarende Frankrikes AC
Vino de la Tierra - Tilsvarende Vin de Pays
Vino de Mesa - Bordvin

Velger her å sette fokus på de tre distriktene mest kjent for å produsere rødvin av høy kvalitet

NAVARRA


Beliggenhet
Overfor Rioja på den nordlige siden av Ebro.
Sentrale druer
Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon
Litt av hvert
Vinene minner om Rioja-vinene, men er ofte billigere og så har man ikke så faste regler, som betyr at mange viner i dag fremstilles på de internasjonale druene som Merlot og Cabernet Sauvignon.

PENEDÈS


Beliggenhet
I nordøst Spania ved Barcelona.
Sentrale druer
Tempranillo, Garnacha Tinta (Grenache Noir), Cabernet Sauvignon.
Litt av hvert
Den mest kjente produsenten er Miguel Torres, som samtidig er en av de beste.

RIOJA


Beliggenhet
Sørsiden av Ebro vest for Zaragoza i Nord-Spania
Sentrale druer
Tempranillo
Litt av hvert
Rioja består av 3 distrikter, Rioja Alavesa, Rioja Baja og Rioja Alta. Rioja Alavesa ligger på nordsiden av Ebro og er en del av det semi-separate Baskerland. Alavesa bidrar med lyse, lett drikkelige viner med en flott bouquet. Rioja Alta ligger sør for Alavesa i høyden. Rioja Baja ligger øst for Rioja Alta og har mye varmere klima enn sine to søsterdistrikter. De fleste viner fra Rioja er blandinger fra alle 3 områdene. I de senere år har det vært høyere grad av tålmodighet med gjæringsprosessene og kortere tid på eikefat før lagring på flaske. Vinene har dermed blitt mer moderne har fått en dyp fruktsmak.


Sør-Afrika (0,8 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Beliggenhet
Det meste av sørafrikansk vinproduksjon foregår i sørvest, rundt Cape Town.
Sentrale druer
Pinotage, Cabernet Sauvignon
Litt av hvert
Vinområdene har kjøligere klima enn breddegradene skulle tilsi pga. kaldt vann fra Antarktis som blir dratt opp med Benguela-strømmen. Innenfor rødvin er Sør-Afrika i dag er mest kjent for druen Pinotage, en krysning av Pinot Noir og Cinsaut. Druen gir en fruktig aroma og kan gi både tunge eikefatslagrede viner og lette viner i retning av Beaujolais To av de beste og mest kjente distriktene er Stellenbosch og Paarl som begge bare ligger noen få mil øst av Cape Town.


USA (0,7 mill. liter. Vinmonopolet, 2001)


Størstedelen av vindyrkingen i USA foregår på Vestkysten i statene California, Oregon og Washington. Vinene er typisk mer konsentrert og fylt med frukt enn viner fra Europa. Etter at amerikanernes vinforbruk har steget, har etterspørselen på egne viner også steget og det har medført prisstigninger. Mange av de bedre amerikanske (California) vinene er derfor relativt dyre. Da 90% av amerikansk vinproduksjon skjer i California, er det naturlig å fokusere på to av de mest kjente distriktene i "the Golden State". Alle ligger de rett nord av San Francisco.

NAPA VALLEY


Beliggenhet
Nord av San Francisco Bay, øst av Sonoma Valley.
Sentrale druer
Cabernet Sauvignon, Merlot
Litt av hvert
Dalen som er et resultat av elven Napa, er det mest kjente vindistriktet i California. Selv om vinstokkene her kun dekker en 8.del av vinstokk-områdene i Bordeaux finnes så mye som 150 forskjellige jordtyper. Tar man med store temperaturforskjeller fra nord til syd igjennom sommermånedene, gir det seg at minste felles multiplum for vinene blir begrenset. Likevel kan det i hvert fall sies at vinstokker vendt mot vest har en tendens til å gi bløtere vin, enn stokker vent mot øst.

SONOMA


Beliggenhet
Nord av San Pablo Bay, nordvest av Napa Valley.
Sentrale druer
Zinfandel, Pinot Noir, (Northern Sonoma). Cabernet Sauvignon, Merlot (Sonoma Valley).
Litt av hvert
Delt i to mellom det sørlige Sonoma Valley og det nordlige Northern Sonoma. Gror mer og mer varierte druer enn Napa og var tidligere det ledende vindistriktet i California. Sammen med Napa anses Sonoma å være et av de beste i California.