Uttrykk

Abboccato
Italiensk og betyr halvsøt eller søt. Brukes spesielt om viner fra Orvieto, som typisk er secco (tørr) eller abboccato.

Abocado
Spansk og brukes som betegnelse for en halvsøt sherry.

AC
Forkortelse for Appellation Contrôlee.

Adamado
Portugisisk og betyr søt.

Adega
Portugisisk og er betegnelsen for en vingård. Svarer til det spanske Bodega eller det franske Chai.

Agrafe
Fransk betegnelse for den ståltråden som holder en propp fast på en flaske muserende vin.

Aime
Vinfat i Alsace. Indeholder 114 liter.

Alambrado
Spansk betegnelse for en flaske med trådnett om. Oprinnelig ble nettet brukt for å unngå forfalskninger av vinen. I dag er det mere en marketingfiff.

Albariza
Navnet på jordbunnen omkring Sherry-byen Jerez i Spania.

Aldehyd
En veske som fremkommer når alkohol iltes. Har betydning for vinens bouquet.

Alder
De fleste av de vinene som fremstilles i dag skal drikkes innen de første årene av deres levetid. Det er kun de aller beste og dyreste vinene som med fordel kan henlegges til senere forbruk.

Alkohol
Alkohol (etylalkohol med den kjemiske betegnelsen C2H5OH) dannes når gjærne i druemosten spalter druenes sukkerinnhold i vinen til alkohol og kulldioksyd. Jo høiere naturlig sukkerinnhold som er i druene, jo høiere vil alkoholinnholdet derfor bli. Ved søte viner stopper man ofte gjæringsprossessen, så ikke alt sukkeret blir omdannet til alkohol.

Alkoholstyrke
Den prosentvise angivelsen på flasken av det absolute alkoholinnhold. Angis normalt som volumenprosent eller (sjeldent) som vektprosent.

Amaro
Italiensk for bitter.

Amfora / Amphora
Antikk gresk eller romersk vinkrukke av leire med en karakteristisk spiss bunn.

Amontillado
En sherrytype som er er tørr og lys - dog ikke så tørr og lys som typene Fino og Manzanilla.

Ampelografi
Læren om vinstokkfamiliene.

Amtliche Prüfnummer
Et 10-siffret nummer alle tyske Qualitätsweine skal være forsynt med. Man kan ved hjelp av nummeret finne frem til hvor vinen er kontrollert (siffer 1), vinmarkens beliggenhet (ciffer 2-4), avtapperens identitet (siffer 5-8) og årstallet for når vinen er prøvesmakt (ciffer 9-10).

Añada
Spansk for høstår. Ved fremstilling av sherry er det også betegnelsen for den ettårige vinen innen den blir blandet.

Anbaugebiet
De tyske vinene er oppdelt i 12 hovedområder, som kalles Anbaugebiete. Disse er deretter oppdelt i Bereiche (distrikter), som er oppdelt i Grosslagen, som til slut er oppdelt i Einzellagen.

Andalusien
Den sydlige delen av Spania hvor det dyrkes store mengder vin. Det er spesielt Sherry fra Jerez som er kjent fra området.

Años
Spansk for år. Angis om vinens alder, f.eks. som 5 años - 5 år.

AOC
Fransk forkortelse for Appellation d'Origine Contrôlée.

Aperitif
Betegnelse for en drikk, man nyter før maden. Det kan f.eks. være champagne, hvitvin, sherry, portvin eller en drink.

Appellation Contrôlée
Oprinnelsesgaranti for fransk vin. Den angir to ting; om vinen kommer fra det området som står på etiketten og om vinen er smakt på smakepanel som har vurdert om vinen kan aksepteres i den gjeldende klasse. En appellation kan gjelde veldig bredt for et helt område (Appellation Bordeaux Contrôlée), eller mer snevert som Appellation Margaux Contrôlée. I det første eksempelet skal vinen kun komme fra hele Bordeaux-området, mens den i det siste eksempelet skal komme fra Margaux området.


Appellation d'Origine Contrôlée
Betyr at vinens oprinnelse er kontrolleret. Er i prinsippet det samme som Appellation Contrôlée

Âpre
Fransk for besk. Beskriver typisk en ung garvesyrerik vin.

Aroma
Duften i vinen, som stammer fra druen. Aromaen forsvinner med tiden og bouqueten tar over. Bouqueten er duften som oppstår under vinens lagring.

Arrière-Goût
Er fransk og betyr ettersmak - den smak man har i munnen, når vinen er sunket.

Asciutto
Italiensk for tørr.

Aspro
Italiensk for skarp eller syrlig.

Astringerende
Betyr snerpende og betegner en vin med for mye garvesyre (tannin).

Auslese
Kvalitetsbetegnelse for tysk og østrisk vin. Direkte oversatt betyr det "utvalg" eller "utsøgt". En Auslese er således fremstilt av utvalgte druer med et vist sukkerinnhold og er oftest søt.

Azienda
Italiensk for gård eller vingård.

Bacchus
Navnet på vinens gud i romertiden.

Balanse
Balansen i en vin er forholdet mellom sødme, syre, tannin og alkohol. En vin er avbalansert, eller harmonisk, når ingen av de 4 komponentene dominerer. En vin kan være avbalansert uanset prisen.

Balthazar
Meget stor flaske med et innhold på 12 liter eller 16 normale flasker.

Barrique
Fransk betegnelse for et eikefat på 225 liter. Brukes spesielt i Bordeaux, men etterhvert også mange andre steder i verden.

Bas
Fransk for nedre. Brukes ofte om områder, som ligger ved en flods nedre løp.

Basto
Spansk for grov eller simpel. Brukes om den ringeste sherry type.

Baumé
Fransk måleenhet for mostvekt. Mostvekten er den vekt druen har når vannet er fratrukket. Se også det tyske begrepet Oechsle.

Ben
Et uttrykk for de fete dråpene av vinen som løper ned av glassets sider når man har slynget vinen rundt i glasset. Kalles også for gardiner.

Benicarló
Kraftig rødvin fra byen Castellón de la Plana, som ligger nord for Valencia. Brukes for det meste i billige blandingsviner.

Bereich
Tysk for vindistrikt - et område under Anbaugebiet. Et Bereich omfatter et antall byer og deres vinområder.

Beskjæring
Vinstokker skal beskjæres og selve beskjæringen er en videnskap i seg selv. Kort fortalt beskjæres vinstokkene kraftig for f.eks. å presse yteevnen eller for å frembringe færre men mer konsentrerte druer.

Bianco
Italiensk for hvit. En Vino Bianco er således en hvitvin.

Blanc de blancs
Fransk og kan oversettes som "hvit av hvite". Brukes spesielt i Champagne om en vin, som kun er fremstilt på den hvite druen Chardonnay. Det er ikke en garanti for en bedre vin.

Blanc de noirs
Fransk og betyr "hvit av sorte". Brukes spesielt i Champagne om en vin, som kun er fremstilt på den blå druen Pinot Noir, men likevel er "hvit". For å unngå å vinen får farge fjerner man raskt skallet fra vinmosten. Innholdet i en drue er nemlig altid lyst (hvitt).

Blanco
Spansk for hvit. En Vino Blanco er således en hvitvin.

Blomsterduft
Uttrykk for en bouquet man spesielt finner i hvite viner fra Alsace og Tyskland.

Bløt
Man beskriver en vin som bløt når den rå garvesyren har fortatt seg. Alle viner skal helst være litt "bløte", men ikke flate.

Bocksbeutel
En flat og butt flasketype som spesielt brukes til viner fra Frankrike i Tyskland, men er kanskje mest kjent fra Mateus-vinene fra Portugal.

Bodega
Betegnelse for en vingård i Spania. Betyr egentlig et vinlager som ligger over jorden.

Boisé
Fransk uttrykk for om vinen har en bismak som stammer fra et fat. På fransk er bois = tre.

Bontemps
Beskriver en liten treskål eller skje som brukes i Bordeaux. Brukes som emblem for vinbroder-ordenen Le Commanderie du Bontemps de Médoc.

Bor
Ungarsk for vin.

Bordeaux Clairet
Betegnelse for en lys rødvin fra Bordeaux. Det er nærmest en rosé uten helt å være det... Bør nytes avkjølt.

Bordvin
Betegnelse for rød- , hvit-, rosé- og muserende vin med en alkoholprosent opp til 15.

Bota
Spansk for et stort vinfat på knapt 600 liter. Brukes spesielt til sherry. Også navnet på den spanske "bløte" flasken hvorfra vinen trykkes i en tynn stråle til munnen.

Botrytis Cinerea
Oprinnelig latin og betyr "den edle forråtnelse". Betegner en sopp, som oppstår på druenes skall, hvor den perforeres. Så fordamper druens vanninnhold og sukkerinnholdet konsentreres, og øker vinens smak, sødme og kvalitet. Botrytis Cinerea optrer spesielt i Sauternes i Bordeaux og i Rhinlandet i Tyskland, hvor det dermed kan fremstilles noen av de beste søte viner i verden.

Bottiglia
Italiensk for flaske.

Bouchon
Fransk for korkpropp.

Bouchonné
Fransk for proppsmak.

Bouquet
Fransk for vinens duft. Det er som regel nok for kjennere å dufte til en vin for å avsløre dens oprinnelse. Vinens duft frigøres ved å slynge vinen rundt i glasset.

Branco
Portugisisk for hvit

Brut
Fransk for tørr. Brukes spesielt om Champagne.

Bulk vin
Uttrykk for vin som eksporteres i tanker med vogn eller skip og tappes på bestemmelsesstedet. Som regel en relativt billig vin.

Bunnfall
Mange (gode) viner utvikler og utskiller bunnfall med alderen. Det er ikke noe tegn på at det er noe galt med vinen, snarere tvert i mot! Eldre rødviner og portviner skal derfor helst stå opreist et par dager innen man serverer dem, så bunnfallet kan samle seg på bunnen. Man bør også dekantere slike viner for å fjerne bunnfallet eller skjenke dem veldig forsigtig fra flasken så bunnfallet ikke blander seg med vinen.

Caña
Spansk for et lite glass som brukes til Manzanilla.

Cantina
Italiensk for vinfirma eller vinlager.

Carafe
Fransk for karaffel. En vinkaraffel lages som regel av glass men finnes i mange forskjellige utforminger.

Carpano
Førende italiensk produsent av vermouth.

Casa Vinicola
Italiensk for vinfirma som ikke selv dyrker druer, men må kjøpe dem.

Castello
Italiensk for slott eller borg. I motsetning til i Frankrike hvor alle kan kalle seg "Château", skal man i Italia ha et slott for å kunne kalle vingården for Castello.

Cava
Spansk for muserende vin som er produsert på methode champenoise. Det er kun muserende vin fra Champagne, som kan kalles champagne.

Cave
Fransk for vinkjeller. Der er ingen garanti for at kjelleren ligger under jorden. Brukes også om vinfirmaer.

Cedertreduft
En duft som kan finnes i gode Bordeaux-viner.

Cep
Fransk for vinstok.

Cépage
Fransk for druesort.

Chai
Bygning til lagring og modning av vin.

Chambrere
Fransk for å gi vinen stuetemperatur.

Champagne
Navnet Champagne er blitt et begrep og forbindes av de fleste med både muserende vin generelt og med alt som har med luksus å gjøre. De fleste drikker ikke bare et glass Champagne for nytelsens skyld, men fordi det er motebegrepet av alt som er dyr luksus. Hele scenariet ved servering av en flaske Champagne er en totalopplevelse: fra flasken serveres i et isspann over åpningen - enten det er det korrekte diskrete "plopp" eller et stort skumsprøyt - til Champagnen helles i det høye slanke glasset, og avgier sine livsbekreftende bobler.

Chantepleure
Fransk om tappen i en vintønne. Den kan "synge" (synge = chante på fransk) og gråde (gråde = pleure på fransk), når vinen renner ut - derav navnet.

Chaptalisering / chaptalization
Tilsetning av sukker til vinmosten i de områdene hvor det er tillatt. Det tilsettes sukker hvis det naturlige sukkerinnholdet i druene ikke er høyt nok til å nå den ønskede alkoholprosenten. Prosessen er oppkalt etter Jean-Antoine Chaptal som mente man på den måten kunne øke vinkvaliteten. Han var landbruksminister under Napoleon.

Charmat
Fransk for metode til fremstilling av muserende vin hvor andregjæringen ikke foregår i flasken som ved methode champenoise, men i en tank under trykk.

Château
Fransk for slott. I vinsammenheng brukes ordet ikke kun om slott, men også om alle andre bygninger. Begrebet Château brukes spesielt i Bordeaux.

Cinque Terre / Cinqueterre
Italiensk for "de fem små land". Hvitvinsområde ved fem små byer ved Specia i Nordvestitalia.

Clairet
Se Bordeaux Clairet.

Claret
Engelsk betegnelse for Bordeaux-rødvin.

Clarete
Spansk og portugisisk betegnelse for en lett rødvin.

Climat
Uttryk for en navngitt mark i Bourgogne.

Clos
En betegnelse for avgrensede, muromgitte vinmarker. Brukes spesielt i Bourgogne og Alsace hvor det har en viss prestisje.

Colheita
Portugisisk for høst eller årgang. Brukes også om en bestemt portvinstype.

Collage
Fransk for klaring av vin. En viktig prossess i vinfremstillingen. Ved den klassiske metoden til klaring brukes eggehvitter.

Commanderie du Bontemps de Médoc et des Graves
Médocs vinorden som ble stiftet i 1949. Navnet Bontemps stammer fra en liten treskål, som oprinnelig ble brukt av vinbøndene.

Consorzia
Italiensk for en forening av vinavlere. Den mest kjente er Chianti Classico Consorzio som har den sorte hane (Gallo Nero) som merke.

Cooperative
Fransk for et kooperativ eller et andelsforetak. Vinbønder som ikke selv produserer vin kan levere druene her og la kooperativet ta seg av fremstillingen.

Corriente
Spansk betegnelse for en ordinær vin eller husets vin.

Corse
Fransk for Corsica / Korsika.

Cosecha
Spansk om høst - brukes også om årgang.

Côte
Fransk for skråning eller åsside. Brukes spesielt om en skråning med vinmarker.

Coteaux
Fransk for bakke eller skråning. Brukes spesielt om vinmarker.

Coulant
Fransk for løpende. Det betyr å vinen er lett å drikke.

Coulure
Fransk uttrykk for de uhell som kan ramme vindyrkningen - f.eks. hagl, frost, regn.

Coupage
Fransk for sammenstikking.

Courtier
Fransk for vinmegler.

Crémant
Fransk for en muserende vin. Brukes bl.a. om Crémant d'Alsace og Crémant de Bourgogne.

Crépy
Hvitvin fra sydsiden av Geneve-sjøen i Frankrike. Den produseres på Chasselas-druen.

Crianza
Spansk uttrykk som egentlig betyr pleie. Bør heller oversettes som lagring, idet det beskriver en vin som har hatt lagring på både fat og flaske innen den utgis for salg. En vin som er "sin crianza" er dermed en ung vin uten lagring.

Cru
Fransk og betyr egentlig voksested eller vekst. Brukes til klassifikasjoner som f.eks. Premier Cru; første klasse eller Cru Bourgeois.

Crusted port
Portvinstype. Crust betyr skorpe på engelsk og antyder at det er bunnfall i vinen, som derfor bør dekanteres.

Cuvaison
Uttrykk for den prossess i vinfremstillingen hvor mosten gjærer med drueskall og kjærner for å gi farge og garvesyre.

Cuve Close
En metode til fremstilling av muserende vin. Det foregår i tanker i stedet for flasker, som ved methode champenoise.

Cuvée
Fransk for vinfat eller tank. Brukes ofte på etiketten som et uttrykk for ekstra kvalitet.

Dame-Jeanne
Fransk og betyr "Fru Johanne". Betegnelsen dekker over en flaske i overstørrelse dekket av kurvefletning eller tre. Den brukes til å bære vin i.

Dégorgement
Beskriver den del av champagne-fremstillingen, hvor bunnfallet har samlet seg i flaskehalsen og fryses, så en isklump med bunnfallet skytes ut av flasken.

Degustation
Fransk for vinsmakning.

Dekantere
Å holde om vinen, så den iltes. Man dekanterer typisk en ung vin for at den ved iltningen skal komme til å smake bedre. Det har den samme funksjon, som hvis man åpner en flaske 1-2 timer før den skal drikkes. Viner bør også dekanteres hvis de har mye bunnfall, f.eks. eldre portviner. Man skal passe på ved dekantering av veldig gamle viner. Disse kan totalt miste duft og smak ved en dekantering. Hvis man serverer vinen i en karaffel, kan man evt. sette den tomme flasken på bordet, så gjestene kan se hva som drikkes.

Delikat
Et ikke så beskrivende uttrykk for en vin. Det menes ofte en vin som er lett, raffineret og elegant.

Demi / Demie
Fransk for halv. F.eks. demi bouteille er en halv flaske.

Demi-sec
Fransk for halvtørr. For en champagne betyr det halvsøt.

Denominaciones de Origin
Spansk for oprinnelsesklassifikasjon på samme måten som den franske Appellation Contrôlée.

Denominazione di Origine Controllata
Italiensk for oprinnelsesklassifikasjon på samme måten som den franske Appellation Contrôlée. Der er også noen få distrikter som må gå under betegnelsen Denominazione di Origine Controllata et Garantita (DOCG). Vinene herfra er under strengere kontroll enn alminnelige DOC viner.

Département
Fransk for amt. Det finnes 95 amter med hvert sitt nummer, som går igen som de to første ciffre i postnummeret. Så dette finnes også på mange vinetiketter.

Dépôt
Fransk for bunnfall.

Dessertvin
Typisk en søt bordvin eller en hetvin, som går best til søte desserter.

Deutcher Tafelwein
Tysk for bordvin på laveste nivå.

Dimiat
Hvit vin fra Sortehavskysten i Bulgaria.

Dionysos
De gamle grekeres vingud. Svarer til romernes Bacchus.

DO
Spansk forkortelse for Denominación de Origin.

Dobbelt-magnum
Betegnelse for en stor flaske som rummer 3 liter, tilsvarende 2 magnumflasker eller 4 alminnelige flasker.

DOC
Italiensk forkortelse for Denominazione di Origine Controllata.

Doce
Portugisisk for søt.

DOCG
Italiensk for Denominazione di Origine Controllata et Garantita. Det samme som DOC men med høiere krav og kontrol.

Dolce
Italiensk for søt.

Domaine
Fransk for et område. Brukes om en vineiendom og svarer litt til begrepet Château.

Dosage
Beskriver den prossessen i champagnefremstillingen hvor man fyller på en sukkerblanding innen proppen settes på.

Doux
Fransk for søt eller søtlig.

Druesmak
En vin skal smake av vin og ikke av friske druer. Det er noen druer som gengir druesmaken i vinen, f.eks. Muscat-druen.

Dry
Engelsk for tørr.

Dulce
Spansk for søt.

Dur
Fransk for hard. Brukes om viner som er rå og barske i smaken.

Edelfäule
Se Botrytis cinerea.

Edelzwicker
Betegnelse for en blandingsvin i Alsace.

Édes
Ungarsk for søt.

Eik
Den best egnede tresort til vinfat. Når fatene er nye avgis noe av den garvesyren treet inneholder til vinen. Man skal ikke overdøve en vin med tre så den smaker som en brio-kloss man har fått i munnen.

Eggehvitte
Ved klassisk vinproduksjon klarner man vinen med eggehvitter. Det brukes stadig fler steder.

Égrappage
Fransk for fjerning av stilkene fra druene. Stilkene kan være med for å gi garvesyre til vinen.

Egri Bikaver
Kraftig og sort rødvin fra Ungarn, som kalles tyre- eller okseblod. Den lages på druene Kekfrankos og Kadorka og kan være utsøkt.

Eigengewächs
Tysk for egen vekst. Betyr at en vin kommer fra egne (produsentens) vinmarker. Men det er ingen kvalitetsgaranti.

Eiswein
Tysk og betyr isvin. Det er betegnelsen for en spesialitet som spesielt fremstilles i Tyskland, men også i Østrike og Canada. Druene til Eiswein skal plukkes fra vinstokkene i frossen tilstand ved minst 7 minusgrader. På den måten konsentreres sukkerinnholdet i vinen da det kun er vannet, som fryser. Vinen er veldig søt og for mange en spesialitet og delikatesse.

Elegant
Vinudtryk som brukes om lette viner med karakter og finesse.

Eleveur
Fransk for en vinmann som kjøper og ferdigbehandler vin for senere å sælge den.

Embotellado en origin
Spansk for egen avtapping.

Engarrafado na origem
Portugisisk om egen avtapping.

Erzeugerabfüllung
Tysk for produsent-tappet. Svarer til det franske slottstapping, mis en bouteille au château.

Escorido
Spansk for særlig utvalgt.

Espumante
Portugisisk for muserende.

Espumosa
Spansk for muserende. Se også Cava.

Estufa
Portugisisk for oppvarmet drivhus. På Madeira varmebehandles øyas hetvin. På den måten iltes vinen og den får den karakteristiske smaken og lang holdbarhed.

Etikett
Alle vinflasker er forsynt med en etikett. Formålet er dels å presentere vinen på en pen måte, men også å opplyse om innholdet. Alt etter land og områder kan man vanligvis finne; navn, oprinnelses- og kvalitetsgaranti og årgang. Produsentens navn kan være der og det kan informere om vinen er flasket hos produsenten og evt. hvilke druer, som er i den. Mange ganger finnes det også en baketiket som er utarbeidet av vinimportøren/forhandleren. Her vil det nesten altid stå noe positivt om vinen og aldri noe kritisk, så pass på med å stole på disse.

Ettersmak
Når man smaker og drikker vin vil man opleve at vinen blir "hengende" i munnen etter man har spyttet den ut eller drukket den. En god og lang ettersmak er et uttrykk for kvalitet.

Factory House
Navnet på de engelske portvinsskippernes flotte gamle bygning i Porto.

Fat
Et fat brukes til opbevaring og modning av vin. Det er oftest laget av eik, men kan også være andre tresorter. Størrelsen på fatene varierer mye fra område til område, men det mest kjente er nok Barrique'en fra Bordeaux på 225 liter. Nedenfor gjengis noen av navnene på fatene samt hvor de oftest brukes.
Banel - 188 liter (California)
Barrique - 225 liter (Bordeaux og mange andre steder)
Butt - 500 liter (Sherry)
Feuilette - 136 liter (Chablis)
Foudre - 1.000 liter (Alsace, Rhône)
Fuder - 1.000 liter (Mosel)
Halbstück - 600 liter (Rhein)
Pièce - 212 liter (Beaujolais), 228 liter (Bourgogne), 200 liter (Champagne)
Pipe - 530 liter (Portvin)


Fatlagring
Fatlagring betegner om vinen har vært lagret på et trefat. Mange viner, faktisk de fleste, lagres kun i stål eller sementtanker og lagres ikke på fat. Disse vinene kommer også på markedet kort tid etter høsten. Det er først og fremst de bedre vinene som lagres i fat. Hvordan og hvor lenge vinen skal lagres avhenger av vinens kvalitet og karakter, og av den stil vinmakeren gjerne vil oppnå. Nye og mindre fat påvirker vinen mest og jo lenger tid desto sterkere påvirking. De største røde Bordeaux-viner ligger 18-24 måneder på fat som typisk er en blanding av gamle og nye fat. Ett nytt fat på 225 liter koster ca. 3.000 kr. og fordyrer derfor vinen med 10-15 kr. pr. flaske, alt etter hvor lang tid man bruker fatet. Mange steder vil man kunne se veldig store og eldre trefat. Disse brukes mer til oppbevaring og har ikke den store påvirkning på vinen.

Falerner / Falerno
Viner fra Formia nord for Napoli i Italia. Det var herfra den beste vinen kom i romertiden.

Farge
En vins farge sier mye om vinen. Hvitviner varierer fra helt klare og gjennomsiktige til brune farger. Jo eldre desto mørkere blir hvitvinene. Unge rødviner har en kraftig dyp farge, f.eks. dyp violett eller nesten sort. Med alderen blir rødviner lysere og får en brunlig farge i kanten. For alle viner gjelder det at de skal være klare i fargen. Er de ikke det kan det være et tegn på en dårlig vin.

Fass
Tysk for fat.

Fattoria
Italiensk for gård eller vingård.

Fehèr
Ungarsk for hvit

Fendant
Det sveitsiske navn for Chesselas-druen og den mest dyrkede druen i Sveits.

Fermé
Fransk for lukket. Betegner en vin som ennå ikke har vist seg fra sin beste side og har behov for ytterligere lagring.

Fermentation
Se gjæring.

Feuilette
Et lite eikefat på 136 liter. Det klassiske eikefatet i Chablis.

Fiasco
Italiensk for flaske. Brukes spesielt om bastflasken fra Chianti.

Fillette
Fransk for ung pike, men brukes i Loire om en halv flaske vin.

Filtrering
Mange viner filtreres for å gjøre vinen klarere. For mye filtrering kan fjerne noe av det gode fra vinen, så man står tilbake med en kjedelig vin. De fleste av de beste vinene filtreres derfor ikke.

Finesse
Brukes typisk om en stor vin som utover å være fyldig (har kropp) også er elegant og smakfull.

Fino
Er en lys og tørr sherry som får sin karakter fra et sopplag som dannes over vinen, når den lagres i trekvart fylte fat.

Flad
En flat vin er en kjedelig vin! Det kan f.eks. vise seg når en vin trekkes opp, dufter deilig, men senere "forsvinner" både duft og smak, og vinen blir uttrykksløs. En flat Champagne eller andre muserende viner er viner der "boblene" er borte.

Flasketyper
De første vinflasker av glas ble tatt i bruk i midten av 1700-tallet. Og først fra det tidspunktet kunne man opbevare og utvikle viner på flasker. I dag brukes det spesielt to typer flasker; den høye slanke Bordeaux-flasken som har skuldre, og den mere butte Bourgogne-flaske som ikke har skuldre. Disse flasketypene går igen over det meste av verden. I Alsace og Tyskland brukes høye slanke flasker, mens mange Provence-viner kommer i høye flasker med "former". Andre viner fra Tyskland og Portugal kommer i en Bocksbeutel (Mattheus-flaske), og champagne i særlig kraftige flasker som kan modstå trykket. Den normale flaskestørrelsen er 75 cl. Men det finnes mange andre flaskestørrelser, som f.eks. magnum (1,5 l) eller en halv flaske (37,5 cl.). Jo større flaske desto langsommere utvikler vinen seg.

Flor
Spansk og betyr egentlig blomst, men brukes om den soppen som dannes under gjæringen på visse sherry-typer, f.eks. Fino.

Flûte
Fransk og betyr egentlig fløite. Det er også navnet på den høye, slanke, flasketypen som brukes i Alsace. Videre brukes det om et høyt slankt champagneglas.

Fortified
Engelsk uttrykk om en vin er "forsterket", dvs. tilsatt alkohol. Det er en metode som brukes ved fremstilling av hetviner som portvin, Sherry og Madeira. Tilskuddet av alkohol betyr bl.a. at vinen kan holde seg i lengere tid - også når den er trukket opp.

Forzato
Italiensk for en vin laget på overmodne druer.

Foudre
Stort fransk vinfat på omkring 1.000 liter.

Frais
Fransk for kjølig. Står det Servir frais på vinetiketten betyr det således, å vinen skal nytes avkjølt.

Frappé
Fransk uttrykk for en veldig kald vin.

Frizzante
Italiensk for lett muserende. Brukes bl.a. om Lambrusco.

Froid
Fransk for kald.

Frukt
En vin har frukt når den har en behagelig aroma av frisk frukt, ikke nødvendigvis av druer. Eksempler på viner som typisk har mye frukt er: Alsace-vine, Beaujolais og mange tyske og oversjøiske viner.

Fuder
Stort vinfat fra Mosel på 1.000 liter.

Fyldig
Et vinuttryk som beskriver en vin med fylde og kropp. Vin med mye fylde er f.eks. kraftige Rhône-viner som kan virke "tunge" i munnen. For mye fylde kan overdøve en vin.

Gallisation
Tilsetting av vann og sukker til druemosten før gjæringen for å øke alkoholinnholdet og minske syreinnholdet. Metoden er forbudt i mange land. Se også Chaptalisering.

Gardiner
Betegnelsen for de "ben" man kan se på innsiden av vinglasset når man har slynget vinen rundt i glasset.

Garrafeira
Portugisisk, og av det arabiske garafa, som betyr flaske. Vinmessig betyr det lengre lagret. En portugisisk vin må derfor kalle seg Garrafeira når den har vært lagret 3 år innen den utgis, hvorav to år på trefat. Det er ikke altid et kvalitetstegn.

Garvesyre
Kaldes også tannin. En viktig bestanddel i rødviner av høy kvalitet. Garvesyren kommer fra druen selv, både i skallet og også i kjærnene. Hvis man prøver å tygge en vindrue-kjærne så vet man hvordan garvesyre smaker! Garvesyren kan også komme fra stilkene og vinen opptar også garvesyre fra eikefat ved lagring. Garvesyren kan være veldig kraftig i unge viner, men forsvinner med årene. Den er med på å gi gode viner rygrad og karakter.

Generoso
Spansk for hetvin og dessertvin.

Gentil
Uttryk i Alsace for en drue av høy kvalitet.

Gjæring
Kalles også for fermentation. Beskriver den prossessen i vinfremstillingen hvor sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og kulldioksid. Gjæringen er i dag en nøie kontrollert prossess og det er sjeldent å bruke de gjærceller som finnes i druene. Det silsettes gjærkulturer. Alt etter hvilken vin man ønsker, kan gjæringen vare fra 24-48 timer og helt opp til flere uker. Gjæringen kan stoppes ved å heve temperaturen over 30 grader eller ved å tilsette svovel. Får gjæringen lov til å fortsette uhindret, stopper den av seg selv når sukkeret er opbrukt eller når alkoholprosenten har nådd til omkring 15, hvor gjærcellene dør.

Gjærsmak
(Fransk; goût de lie og goût de ferment) Et uttrykk blandt vinsmakere om en vin som lukter og smaker gjær. Uttrykket er mest relevant når man smaker unge viner fra fat. Gjærsmaken forsvinner når vinen stikkes om og kommer på flaske.

Glass
Der finnes et utal av forskjellige vinglass. De dyreste glassene er en hel videnskap, det finnes også glass som passer til bestemte druetyper. Kjennere sier de kan smake forskjell hvis de drikker den samme vinen av forskjellige glas! Så innviklet behøver det ikke å være. De enkleste glas er som regel de beste. De skal helst ikke være farget da man vanskelig kan bedømme vinens farge. Bordeauxglass er typisk høye og slanke, mens Bourgogne-glass er mere butte. Rødvinsglas er større enn hvitvinsglas. Når man vasker glassene opp skal man altid huske å skylle grundig med varmt vann, så de ikke lukter av sulfurester.

Glycerin
En type alkohol som dannes under gjæringen og gir vinen bløthet.

Glühwein
Varm vin tilsatt sukker og forskjellige krydderier. Meget populær i Tyskland, Østrike og Frankrike, hvor den kalles Vin Chaud.

Gløgg
Den skandinaviske utgave av Glühwein. Oprinnelig er den svensk. Her kan man utover vin, sukker og krydderier også tilsette snaps, rosiner og mandler.

Gourmet
En betegnelse for en vinmegler i Alsace.

Goût
Fransk for smak.

Goût allemand
Fransk for tysk smak. Brukes om viner som forventes å gå godt i Tyskland.

Goût americain
Fransk for amerikansk smak. Brukes om viner som forventes å gå godt i USA.

Goût anglais
Fransk for engelsk smak. Brukes om viner som forventes å gå godt i England og er også et uttrykk for en tørr Champagne.

Goût de bois
Fransk for tresmak.

Goût de bouchon
Fransk for proppsmak Goût de ferment
Fransk for gjærsmak.

Goût de lie
Fransk for gjærsmak.

Goût de noisette
Fransk for nøttesmak.

Goût de terroir
Fransk for jordsmak.

Goût francais
Fransk for fransk smak. Om vin er det et uttrykk for en tørr vin.

Governo
Italiensk og betyr egentlig regjering. Brukes også om en vinifikasjonsmetode, som brukes ved fremstillingen av alminnelig Chianti. Her tørkes noen av druene og gjærer selvstendig. Denne mosten tilsettes deretter den unge vinen og skaper en lett ettergjæring som gir en frisk vin.

Gran
Spansk for stor. Brukes f.eks. i Gran Reserva om en vin som har lagret særlig lenge.

Grand
Fransk for stor.

Grand Cru
Den beste klassifikasjonen i Bourgogne. I St. Emilion i Bordeaux er det viner rett over den alminnelige Appellation.

Grand Cru Classé
Den fornemme klassifikasjon i Bordeaux.

Grand Ordinaire
Jevn vin i Bourgogne.

Grand Roussillon
Appellation Contrôlée for søte hetviner som produseres i Pyrénées Orientales i Sydfrankrike.

Grand Vin
Fransk for den "største vin". Brukes om den beste viner de steder hvor det produseres flere kvaliteter.

Gras
Fransk uttrykk for en bløt og fyldig vin.

Gris
Fransk for grå.

Grønn
Man kan kalle en rå og garvesyrerik vin uten bløthet for grønn.

Gå over / Gått over
Uttryk for en vin som er blitt for gammel og udrikkelig.

Habzó
Ungarsk for muserende.

Halbrot
Sveitsisk uttrykk for en rosé-vin.

Halbstück
Et vinfat i Rheingau i Tyskland med et innhold på 600 liter.

Halbtrocken
Tysk for halvtørr. En av fire "smakskarakterer" som tyske viner skal angi på etiketten.

Hard
Vinuttryk om en vin uten sjarm og bløthet.

Haut
Fransk for høy eller øvre. Brukes i vinsammenheng om de områdene som ligger ved en flods øvre løp. De fleste Haut-områder er bedre enn dem fra et bas-område. F.eks. Haut Medoc i Bordeaux eller Haut-Rhin i Alsace.

Hetvin
Viner med et alkoholinnhold høyere enn 15% og under 22%. Det dreier seg om viner som Madeira, Portvin, Sherry m.fl.

Hektar
En hektar svarer til 10.000 kvadratmeter og forkortes ha.

Hektoliter
Rommål på 100 liter som forkortes hl.

Iltning
Det var Louis Pasteur som oppdaget at ilt har stor påvirkning på vin. Vinen utvikler seg ved ilting, f.eks. dekantering, men tar skade av for mye ilt. En flaske som er trukket opp skal derfor helst drikkes innen 24 timer. Propper man den til kan den avhengig av kvalitet holde 2-7 dager i flasken.

Impériale
Stor flaske med et innhold på 6 liter tilsvarende 8 alminnelige flasker.

Inferno
Italiensk for helvete. Også navnet på en vin, som dyrkes nær den sveitsiske grensen.

Infiascato alla fattoria
Italiensk for å vinen er avtappet på vingården.

Invecchiato
Italiensk for lagret.

In Vino Veritas
Latin og betyr: I vinen er sannheten.

Isvin
Se Eiswein.

Jaune
Fransk for gul. Vin Jaune er en særpreget gylden og tørr hvitvin fra Jura i Frankrike. Den ligger flere år på fat, hvor det, som i Sherry, dannes et tynt lag av sopp oppå vinen og gir den litt sherry-aktige smak.

Jeroboam
Stor flaske med et innhold på tre liter tilsvarende 4 alminnelige flasker. Kalles også for en dobbelt magnum.

Johannisberg Riesling
Californias betegnelse for den "ekte Riesling" druen. Det finnes andre Rieslingdruer i California som ikke har noe med den rigtige Riesling å gjøre.

Jordsmak
På fransk goût de terroir. Visse viner tar duft og smak av den jorden de dyrkes på.

Julienas
En av de 10 Cru'er i Beaujolais. Vinene er kraftige og bør ligge et par år før de drikkes.

Kabinett
Tysk kvalitetsmerke. Alle bedre tyske viner merkes Qualitätswein mit Prädikat, QmP. Og innenfor denne betegnelsen er det følgende rangorden, laveste kvalitet først: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.

Karakter
Et uttrykk for en vin som har et særpreg, som kan være vanskelig å definere og som ikke er typisk for tilsvarende viner.

Kellerabfüllung
Tysk betegnelse for at vinen er avtappet på produsentens vingård (kjeller).

Kir
Aperitif som består av Creme de Cassis (solbærlikør fra Dijon) og hvitvin - ofte en Aligoté fra Bourgogne. I en Kir Royal er hvitvinen skiftet ut med muserende vin (f.eks. Cremant de Bourgogne eller Champagne).

Klaring
Se Collage.

Klassifikasjon
En klassifikasjon er et forsøk på å inndele vinene i et bestemt område etter kvalitet ut fra noen vedtatte kriterier. Noen steder endres klassifikasjonen aldri, mens andre steder opdateres de med jevne mellomrom. Noen steder er det vingården som er klassifisert, f.eks. i Bordeaux, mens andre steder er det vinmarken, f.eks. i Alsace eller Bourgogne.

Klassifikasjonen av 1855
Dette er den mest berømte klassifikasjonen av alle. Den stammer fra 1855 da det skulle være verdensutstilling i Paris og man ville presentere de beste vinene fra Médoc. Man valgte de 61 beste og inndelte dem i 5 Cru'er. Det kom et vinslott med som ikke hører hjemme i Médoc, nemlig Château Haut-Brion fra Pessac-Leognan (Graves). Den eneste endring som er foretatt i denne klassifikasjonen, er opprykkingen av Château Mouton-Rothschild fra 2. Cru til 1. Cru i 1973.

Klone
En gruppe av planter som alle stammer fra den samme morsplante. Det finnes kloner av vinstokker som er utviklet spesielt til bestemte områder.

Konsumvin
Betegnelse for simpel vin uten særlig kvalitet.

Kooperativ
Felles- eller andelsvinbruk hvor selvstendige vinbønder i fellesskap kan produsere og selge sin vin. Mange kooperativer lager vin av høy kvalitet.

Kraftig
En kraftig vin er typisk en vin med et stort alkoholinnhold og med noen fremtredende karakteristikker.

Krop
Et uttrykk for en vins fylde i munden.

Krydret
Et uttrykk for en vin med en spesiel aroma eller smak. F.eks. en Gewürztraminer.

Lagar
Spansk og portugisisk for et åpent kar hvor druene kvases ved å man trår på dem.

Landwein
Tysk for landvin. Vinen er litt bedre enn Tafelwein, men er normalt ikke noe å rope hurra for.

Lett
Uttrykk for en vin med litt kropp og fylde og det motsatte av en tung vin. Vinen kan være god og ha både frukt og finesse.

Lieblich
Tysk for søtlig eller mild.

Liqueur d'expedition
Den dose "sukkervann" en champagne etterfyldes med for å få en bestemt søthet.

Liquoroso
Italiensk for alkoholrik - for det meste en søt vin.

Maderiseret
Et uttrykk for en vin som er blitt for iltet og derfor brunlig og med en Madeira-agtig duft. Vinen skal helles ut.

Magnum
Flaskestørrelse med et innhold på 1,5 liter eller to normalflasker.

Maison
Fransk for hus. I vinsammenheng, vinhus eller vinfirma.

Maître de Chai
Fransk uttrykk for den som er ansvarlig for vinifikasjonen og lagringen av vin på en vingård i Bordeaux.

Malmsey
Navnet på en bestemt Madeira-type og det engelske ord for Malvasia.

Manzanilla
En lys og tørr Sherry-type.

Marc
Fransk for druekvas - det vil si den rest eller masse som er tilbake når druene er presset. I Italia kalles det for grappa. Av marc'en kan man med destillasjon fremstille spiritus. Lagres den deretter ordentlig er den en fin drikk som best nytes etter maten.

Marca Gallo
Italiensk og er garantimerket for Chianti Classico vinenene i Toscana i Italia.

Mariage
Fransk og betyr ekteskap. Brukes i vinsammenhæng i forbindelse med blanding av viner.

Marque
Fransk for merke. Marque déposée betyr registrert varemerke. Brukes på viner som markedsføres under et selgende navn og ikke under navnet på en vingård eller vindistrikt.

Marqués
Spansk for markis eller greve. Opptrer på flere viner fra Spania, f.eks. Rioja-husene Marqués de Cáceres og Marqués de Riscal.

Mavrodaphne
Gresk for sort laurbær. Navnet på en mørk gresk hetvin, som skal lagres noen år innen den drikkes.

Meldug
Soppsykdom som i dag stort sett kan kontrolleres med sprøyting eller pudring av vinstokkene.

Mesa
Spansk og portugisisk for bord. Vin(h)o de mesa er således bordvin.

Méthode Champenoise
En metode hvor de stille vinene fra Champagne gjøres muserende. Metoden brukes også mange andre steder. Vinen i flaskere silsettes en nøie målt dose sukker og gjær og gjærer på flaske i noen måneder. Kullsyren fra gjæringen oppløses i vinen. Under gjæringen danner det seg bunnfall og ved å sette flaskene i reoler (pûpitres) og dreie flaskene med jevne mellomrom samles bunnfallet i flaskehalsen. En flaskedreier kalles en remueur. Når bunnfallet skal fjernes fryses innholdet i flaskehalsen, flasken åpnes og isklumpen med bunnfallet skytes ut. Dette kalles dégorgement. Deretter fylles flasken med en dosage, en sukkeropløsning, som tilpasses alt etter hvor tørr eller søt vinen skal være. Champagne lagres i minst tre år innen den utgis. Methusalem
Stor flaske med et innhold på 6 liter tilsvarende 8 alminnelige flasker. Kan også skrives som Methusalah.

Millésime
Fransk for årgang.

Mise en bouteille au château
Fransk for slottsavtapping og betyr at vinen er avtappet på slottet/vingården.

Mondavi, Robert
En av de mest betydningsfulle personer i den amerikanske vinindustri og grunnlegger av det berømte firmaet med samme navn. Firmaet produserer vin i California og har hovedsete i Napa Valley. Eier sammen med Château Mouton-Rothschild en av de beste vingårde i California, Opus One.

Monopole
Fransk og betyr monopol. Brukes om vinmarker med kun én eier - spesielt i Bourgogne.

Montilla-Moriles
Område nær Cordoba i det sydlige Spania. Her fremstilles en sherry-lignende vin som holder en naturlig alkoholprosent på 14-17,5% og derfor ikke er forsterket. Kan være utmerket som aperitif.

Most
Den ugjærete druesaften.

Moût
Fransk for most eller druesaft.

Mousseux
Fransk for muserende.

Muffa nobile
Italiensk for "edel råttenskab". Se Botrytis cinerea.

Muggen
Brukes om en vin som smaker av mugg som har sittet på druene.

Muté
Navnet på en vin som er ugjæret eller ikke gjæret ferdig. Dette skjer f.eks. ved tilsetning av druesprit når man fremstiller forskjellige hetviner.

Nature
Fransk for naturlig. Brukes om champagne og andre muserende viner som ikke er tilsatt sødme og derfor er tørre.

Nebuchadnezar
En veldig stor flaske med et innhold på hele 15 liter, tilsvarende 20 alminnelige flasker.

Negociant
Fransk vinkjøpmann som kjøper, blander, tapper og selger vin.

Negra / Negro
Spansk for sort. Brukes om veldig mørke rødviner.

Nera / Nero
Italiensk for sort. Brukes om veldig mørke rødviner.

Nerveux
Fransk for nervøs. Uttrykk for en vin som har "nerver" (positivt ment); vinen er ikke nervøs!

Nese
I vinmessig forstand betyr det bouquet. At en vin har nese betyr at den har en god duft.

Neuchâtel
Sveitsisk kanton og navnet på en kjent sveitsisk hvitvin fremstilt på Chasselas-druen som lokalt heter Fendant.

Nouveau
Fransk for ny. Brukes om årets nye vin, f.eks. Beaujolais Nouveau.

Oechsle
Et mye brukt begrep i Tyskland. Oechsle beskriver vinens mostvekt, d.v.s. den vekt av sukker og forskjellige andre stoffer utover vann. Hvis en vin har en mostvekt på 1080, altså 80 mer enn hvis det bare var vann, har vinen 80 Oechsle. Da druens sukkerinnhold er avgjørende for hvor mye alkohol som naturlig kan dannes ved gjæringen, er druenes Oechsle-verdi viktig, da man ut fra den kan bestemme det optimale høsttidspunkt. Videre klassifiseres de tyske viner etter Oechsle-verdien som ikke gjør den mindre betydningsfull. Selve målingen foregår med en flytevekt som oprinnelig ble opfunnet av Christian Ferdinand Oechsle.

Oidium
En soppsykdom som angriper vinstokkens blader og skudd. Den kan holdes under kontrol og er ikke så skadelig som før i tiden.

Oloroso
Betyr egentlig duftende på spansk. Er navnet på en mørk sherry-type som prinsippielt bør være tørr men ofte er søtet.

Omstiking
Vin som lagres på fat omstikkes en eller flere ganger under lagringen. Det vil si at den flyttes fra et fat til et annet. På den måten iltes vinen litt og man har mulighet for å fjerne bunnfallet. Man kan bruke forskjellige typer av fat (nye, gamle, store, små) og på den måten skape den vinen man ønsker.

Onomasias
Gresk for vin.

Paille
Fransk for strå eller halm. Vin de Paille er en hvitvin fremstilt av druer som er tørket på stråmatter før gjæringen. Det gir en veldig søt vin. De beste Vin de Paille kommer fra Jura i Frankrike.

Passé
Fransk for forbi. Brukes om en vin som er gått over.

Passito
Italiensk søt vin fremstilt på druer som er tørket på vinstokkene eller indendørs.

Pasteur, Louis
Fransk vitenskapsmann (1822-95) som bl.a. merket seg innenfor vin-området. Han klarla gjæringens betydning i vinproduksjonen.

Pasteurisering
Varmebehandling av væsker så forskjellige mikroorganismer ødelegges. En varmebehandling på 70-75 grader ødelegger ikke kun mikroorganismer, men også mange andre gode egenskaper i en vin. Derfor varmebehandles gode viner aldri, kun simple bordviner.

Pays
Fransk for land eller eng. Der er en rekke områder eller eng i Frankrike som ligger litt over bordvinsnivå (Vin de table) og som har rett til å kalle seg Vin de Pays. Vin de Pays kommer like under Appellation Contrôllée i det franske klassifikasjonssystemet.

Pelure d'Oignon
Fransk for løkskall. Brukes om den brunlige farge eldre rosé- og rødviner kan få med alderen.

Perlant / Perlé
Fransk for lett perlende. Brukes om en vin med få perler - mindre enn f.eks. en Crémant.

Perlwein
Tysk for en lett muserende vin.

Pétillant
Fransk for lett perlende eller muserende. Brukes spesielt om lett muserende viner fra Touraine i Loire.

Phylloxera
Navnet på en vinlus som angriper vinstokkene, og som gjennom årene har forvoldt stor skade på vinstokker, spesielt i Europa. I 1860'åra begynte vinpesten i Frankrike og bredte seg veldig hurtig til resten av Europa. Det var kun vinstokker i sandede jorder som overlevede. Man fant ut at amerikanske vinstokker var modstandsdygtige over for Phylloxera, så man begyndte å pode europeiske stokker på amerikanske føtter og på den måten ungikk man en total katastrofe.

Pibe
Et vinfat til lagring av portvin og madeira. Har et innhold på ca. 552 liter.

Pichet
Fransk kanne for servering av vin.

Pièce
Fransk uttrykk for et eikefat. I Beaujolais er en pièce 215 liter og i Bourgogne 228 liter. En tilsvarende Barrique i Bordeaux er på 225 liter.

Pied
Fransk for fot. Brukes i vinsammenheng om en vinstok.

Pinard
Fransk om en billig vin - typisk på literflaske eller plastflaske.

Pink
Engelsk og betyr lyserød. Brukes om en Pink Champagne som er en champagne som har fått tilsatt litt rødvin.

Pipe
Engelsk vinmål. Brukes i flere land men med varierende innhold.

Piqué
Fransk betegnelse for en vin som er nær å bli sur.

Plein
Fransk for fylde. Brukes om en vin med stort alkoholinnhold og kropp.

Pointe
Fransk for bunnen av en champagneflaske. Mise sur pointe omtaler et begrep der champagneflasker lagres med flaskehalsen ned mot "pointen" nedenunder. Det er kun de eksklusive champagnene som lagres slik.

Porròn
Spansk leireflaske hvor vinen presses ut i en tynn stråle.

Portvin
Hetvin fra Douro-dalen i Portugal og sikkert Portugals mest kjente vin. Portvin produseres ved å tilsette vinsprit til den gjærende vinen. Gjæringen stoppes og man sikrer seg at vinen får en alkoholprosent på 20. Den finnes flere forskjellige portvinstyper, men den beste er Vintage. En Vintage er en portvin fra en særlig god årgang. Det er ikke i alle årganger det deklareres en Vintage. En Vintage Port skal som regel lagres 10-15 år før man bør drikke den. Ut over Vintage finnes det Late Bottled Vintage som også er en utmerket type. Tawny som lagres mange år på fat innen den utgis og Ruby Port er unge portviner.

Pourriture noble
Fransk for den "edle råttenskak" - se Botrytis Cinerea

Précoce
Fransk for tidlig moden. Brukes om vin som ikke blir bedre av å lagres.

Premier
Fransk for første. Premier Cru er f.eks. den beste klassifikasjon i Médoc, men kun de nest beste vinmarker i Bourgogne (Grand Cru er den beste).

Primeur
Fransk for nyhet og svarer til betegnelsen nouveau. Er kanskje mer kjent i begrepet En Primeur som gjelder kjøp og salg av spesielt de beste Bordeaux-vinene, mens de fortsatt ligger på fat. Som kjøper får man som regel vinen billigere. Men en skal altså også vente 1-2 år før man får vinen leveret. Produsentene oppnår derved bedre likviditet.

Procent
På alle vinetiketter anngis hvor mange prosent alkohol vinen inneholder. Det finnes to former for prosenter; volumprosent og vektprosent. Volumprosent mest brukt. Da alkohols massevekt er 0,8 svarer vektprosenten til volumprosenten ganget med 0,8. En vin med 10 volum-prosent har en vektprosent på 8.

Produttore
Italiensk for produsent.

Prop
Man har forsynt flasker med propp siden 1750 og det har gjort at vinen også kan lagres i lengere tid på flaske. De fleste proppene er fremstilt av kork og for at proppen ikke skal tørke, skal vinflasken ligge når den lagres. Begynner vinen å sive ut ved proppen er det på tide å drikke den raskt! På grunn av problemer med proppsmak i vinen er flere vinfirmaer gått over til syntetiske propper som har korkens gode egenskaper men ikke de dårlige.

Proppenger
Et uttrykk for en betaling til en restaurat når man selv har med drikkevarer.

Propriétaire
Fransk for eier.

Proppsmak
Uttrykk for en vin som har smak av korken. Dette skjer desverre ofte. Ca. 1% av alle flasker er rammet. Ved sterk proppsmak er man ikke i tvil men ved mindre angrep kan smaken gjemme seg i vinens andre nyanser. Får man en vin med proppsmak servert på en restaurant skal den selvfølgelig returneres. Mange vinhandlere og supermarkeder bytter også disse viner.

Prädikat
Tysk for spesielle egenskaber.

Pupitre
En dobbeltsidig vinreol hvor champagne lagres og hvor remueur'en dreier flaskene så ettergjæringens bunnfall samler seg i flaskehalsen. Se Methode Champenoise.

Puttonyos
Måleenhed for sødme i den ungarske vinen Tokay (Tokaji). En puttonyos er egentlig et spann med 25 kg druer. Og antallet av puttonyos angiver hvor mange spann søt vin man blander i et fat vanlig vin ved fremstillingen av Tokay. Vinen kan ha fra tre til syv puttonyos. Syv er den søteste og beste vinen. Tre svarer til 60 gram sukker pr. liter, mens syv svarer til 180 gram pr. liter.

QbA - Qualitätswein bestimmter Anbaugebiet
Tysk forkortelse. Den tyske mellomkvalitet der det er tillatt å tilsette sukker i gjæringen men hvor vinen skal komme fra et bestemt område.

QmP - Qualitätswein mit Prädikat
Tysk forkortelse. Den beste kvaliteten i Tyskland. Vinene deles i kategorier etter druenes modenhet. De er, i stigende grad av modenhed: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese. Det spesielle i den tyske klassifikasjonen er at det ikke tas hensyn til den geografiske beliggenheten, men kun til druenes modenhed.

Quinta
Portugisisk for vingård. Svarer til den franske Château eller domaine.

Saccharomyces
Det latinske navnet for de gjærtypene som omsetter sukker til alkohol i vin.

Salmanassar / Salmanazar
Stor flaske med et innhold på 9 liter tilsvarende 12 alminnelige flasker.

Sammenstikning
Blanding av to eller flere viner for å få det endelige resultatet. Heter coupage på fransk. Noen vinhandlere, får fremstilt deres egen vin ved selv å blande de enkelte viner hos produsenten.

Sangria
Rødvinsdrikk fremstilt på kald rødvin, frukter, sukker og mineralvand.

Santo
Italiensk for hellig. Santo Vino er en søt italiensk hetvin laget på tørkede druer. Se også Vin Santo.

Schaumwein
Tysk for "skumvin". Brukes om de jevne muserende vinene som ikke er gode nok til å kalles sekt.

Schloss
Tysk for slott.

Schoppenwein
Tysk for vin man får servert glassvis. Typisk 25 cl.

Sec
Fransk for tørr. For en champagne betyr det halvsøt. En tørr champagne kalles brut.

Secco
Spansk og portugisisk for tørr.

Sekt
Tysk muserende vin med QbA. De beste er fremstilt på Riesling, Weissburgunder eller Spätburgunder.

Semisecco
Italiensk for halvtørr.

Semiseco
Spansk for halvtørr.

Slottsavtapping
En betegnelse for en viner som er tappet på flaske på det slottet eller eiendomen hvor den er produsert. Betegnelsen kan opfattes som et kvalitetsstempel for at vinen kommer fra det stedet som angis på etiketten.

Solera
Et blandingssystem man bruker ved fremstillingen av sherry. Vinfatene ligger oppå hverandre og man fyller den unge vinen i de fat som ligger øverst og tapper vinen fra fatene nederst. De nederste fatene fylles opp med vin fra fatene over og på den måten opnår man et ensartet resultat fra år til år.

Sommelier
Fransk for vintjener. I gode restauranter finnes det en vintjener som dels rådgiver og serverer vinen, og som også står for vininnkjøp og administrasjon av vinkjelleren.

Soutirage
Fransk for omstikning.

Spritzig
Tysk for lett muserende.

Spumante
Italiensk for muserende og betegnelse for italienske muserende vin, f.eks. Asti Spumante. Fremstilles enten ved Methode Champenoise eller ved Charmat-metoden.

Spätlese
Tysk og betyr egentlig sen høst. I den tyske vinloven er en Spätlese en Qualitätswein mit Prädikat og rangerer like over en Kabinett. Druene har således et større naturlig sukkerinnhold i en Spätlese enn i en Kabinett. Vinen kan, og er det ofte, være tørr.

Stille viner
En betegnelse som brukes om viner som ikke er muserende.

Strade del vino
Italiensk for vinveien.

Stück
Tysk for et vinfat på ca. 1.200 liter.

Sur
En sur vin er en vin nær å bli til eddik og derfor ikke kan drikkes.

Sur lie
Fransk og betyr på bunnfallet. Brukes om viner hvor bunnfallet ikke er silet ut men er med på å gi vinen mer duft og fylde.

Svovel
Finnes i de fleste viner da mange ellers ville "falle sammen" og bli veldig raskt fordervet.

Syre
En vin skal ha et passe syreinnhold. Den inneholder vinsyre, eblesyre og garvesyre. Uten syre blir vinen flat og mister karakter og holdbarhet.

Sødme
Sødme i vin eller hetvin kan være naturlig eller kun delvis naturlig. Ved den naturlige sødme er druenes innhold av sukker så stort å ikke alt er forbrukt ved gjæringen. Det finnes dermed en del restsukker i vinen. Det gjelder f.eks. for Sauternes. Ved den delvis naturlige sødme stopper man gjæringen ved å tilsette f.eks. alkohol før sukkeret er opbrugt.

Table
Fransk for bord. Brukes i betegnelsen Vin de table - bordvin.

Tafel
Tysk for bord. Brukes i betegnelsen Tafelwein - bordvin og den laveste kategori i Tyskland.

Tank
Hovedparten av all vin kommer fra tanker innen den blir tappet på flaske. Kun en mindre del lagres på eikefat. Tankene er oftest av stål men kan også være av sement.

Tannin
Se garvesyre.

Tastevin
En liten kopp eller skål av sølv eller tinn som brukes til smakning av viner. Brukes spesielt i Bourgogne.

Tawny Port
En portvinstype som har vært lagret lenge på fat innen den selges.

Terroir
Fransk for jord. I vinmessig sammenhæng beskriver det jordbunden og forholdet som en bestemt vinmark har. Kan ha stor innflydelse på hvordan man kan og bør lage vinen.

Tinto
Spansk og portugisisk for rød. Vino tinto er således rødvin.

Tirage
Fransk for trekning. Betyr tapping av vin gjennom en hevert.

Tonne
Fransk for tønne, fat eller tank.

Tonneau
Fransk for tønne eller tank. I Bordeaux brukes det som et mål for 900 liter, det samme som 4 barriques á 225 liter = 96 kasser á 12 flasker. Mye av handelen med vin i Bordeaux foregår i tonneau.

Trocken
Tysk for tørr. I følge tysk vinlov må det angis fire grader av tørrhet/sødme på flasken; trocken, halbtrocken, lieblich og süss.

Trockenbeerenauslese
Den høyeste rangen i den tyske klassifikasjon. Ordet betyr at vinen fremstilles av særlig utvalgte tørkede druer. Slike druer gir ikke mye vin, men sukkerinnholdet er veldig konsentrert og gir en fremragende søt vin.

Tresmak
En vin kan komme til å smake av tre hvis den har ligget for lenge på eikefat. Som en vinmann engang fortalte, "Det er som å ha en Brio-kloss i munnen".

Tyreblod
Se Egri Bikaver.

Utbytte
Beskriver hvor mye vin det produseres pr. hektar. Utbyttet avhenger dels av jord og klima, men også av den enkelte produsents ønske om kvalitet. Generelt sett gir et lavere utbytte en bedre kvalitet. På de beste eiendommene i Bordeaux er utbyttet normalt 40-60 hl pr. ha, mens noen av de nye kultvinene er nede på 20 hl/ha. Andre steder, spesielt i den nye sydlige vinverden, kan utbyttet komme helt opp på 200 hl pr. ha.

Ugni Blanc
Se Trebbiano.

Vat
Engelsk for en beholder til lagring av vin og spiritus.

VDQS
Vin Délimité de Qualité Supérieure. Kvalitetsbetegnelse for viner som ikke har Appellation Contrôllée status.

Vecchio
Italiensk for gammel eller lagret.

Velho
Portugisisk for gammel eller lagret.

Vendange
Fransk for høst.

Vendimia / Vendemmia / Vendima
Spansk, italiensk og portugisisk for høst.

Viejo
Spansk for gammel eller lagret.

Vieux
Fransk for gammel.

Vigne
Fransk for vinstokk.

Vigneron
Fransk for vinbonde.

Vignoble
Fransk for vingård eller vinområdet.

Villages
Fransk for landsbyer. Brukes i klassifikasjoner om litt bedre kvalitet enn den generelle. F.eks. er Côte du Rhône Villages bedre enn Côte du Rhône.

Vin
Den offisielle definiton på vin lyder: "Vin er gjæring av friske vindruer eller av frisk vindruesaft, fremstilt i henhold til stedets tradisjoner".

Viña
Spansk for vinejendom.

Vin Blanc
Fransk for hvitvin.

Vin de Pays
Fransk for landvin.

Vin de Presse
Fransk og betyr presset vin. Brukes om den vinen som man presser ut av gjæringskarene etter det meste selv har rent ut.

Weinberg
Tysk for vinås. Brukes om vinmark.

Weingut
Tysk for vinprodusent eller vineiendom.

Weinstrasse
Tysk for vinvei - en rute gjennom vindistriktet.

Winzer
Tysk for vinbonde.

Winzergenossenschaft
Tysk for vin-kooperativ.

Ønologi
Betegnelse for læren (vitenskapen) om vindyrkning og vinproduksjon. En ønolog er en som fremstiller vin (vinmaker) mens en ønofil er en person som er vild med vin.

Årgang
Se alder