Viner


Albana
Hvitvin (og drue) fra Emilia-distriktet i Italia.

Albano
Tørr og billig hvitvin fra Albanerbjergene sydøst for Roma

Alella
Navnet på en hvitvin, som produseres i det nordlige Spanien ved Barcelona.

Amarone
Kraftig rødvin fra Veneto i Norditalia. Vinen lages på sent høstede druer, som deretter legges til tørking på dertil inrettede lofter. Tørkingen konsentrerer sukkerinnholdet, så ved gjæringen oppnås et veldig høyt alkoholinnhold. Vinen er en spesialitet, som nytes best alene eller til kraftige retter. Går godt til den danske juleanda.

Beaujolais Nouveau
Som navnet antyder er det en ny vin fra Beaujolais. Den utgis hvert år midt i november – altså veldig kort tid etter høsten. Tradisjonen har blitt veldig populær, om det er et marketinggimick eller en nytelse. Vinene er detnormalt ikke så spesielle.

Beaumes-de-Venisse
En søt og litt frisk dessertvin fra Sydfrankrike.

Beerenauslese
Tysk vin fremstilt av sent høstede og overmodne druer. Dette giver en søt vin. Druene er særligt utvalgt (auslese) og man velger enkelte druer fra klasene. Beerenauslese er den næsthøyeste klassifikasjonen i Tyskland kun overgårt av Trockenbeerenauslese.

Bikaver
En fyldig og mørk rødvin fra Eger i Ungarn. Vinen kalles også for okseblod.

Brunello di Montalcino
Kjent og dyr vin fremstilt på en mørk variant av Sangiovese druen i Montalcino i Toscana i Italia.

Bucellas
Hvit portugisisk vin fra et område av samme navn nord for Lisboa.

Carruades de Lafite
2. vinen fra Château Lafite Rothschild. Fremstilles av druer, som ikke er funnet gode nok til at inngå i den beste vin samt av druer fra yngre vinstokker. Vinen er likevel på høyde med viner fra 3. eller 4. Cru Classé.

Chianti
Vin fra Toscana i Italia. Et godt kjent, men også misbrukt navn. Tenk bare på bastflaskene... Området har den høyeste italienske klassifikasjon DOCG. Vinene fremstilles spesielt på Sangiovese og Canaiolo og de beste er fremragende viner. Det beste område i Chianti er Chianti Classico men også Rufina lager gode viner. Hvis Chianti vinen lagres 3 år innen den utgis, må den kalles Riserva. Disse viner er typisk dyrere, men ikke altid bedre.

Chiaretto
Italiensk rosévin fra et område ved Gardasøens sydlige del.

Chinon
Vin fra byen av samme navn i Touraine ved Loire. Både røde og roséviner. Byen er bl.a. kjent for at det var her Jeanne d'Arc først møttes med den franske kronprinsen.

Cirò
Rødvin fra Calabrien i Italia.

Clairette de Die
Søt muserende vin fra Rhône-området.

Commandaria
Navnet på en hetvin fra Kypros. Veldig langtlevende.

Cornas
Kraftig og mørk rødvin fra det nordlige Rhône syd for Hermitage. Vinen fremstilles utelukkende på Syrah. Kan typisk ligge 5-15 år.

Dôle
Et av de beste sveitsiske vinområder og samtidig navnet på en rødvin herfra.

Dom Perignon
Navnet på en luksuschampagne oppkalt etter den formodede "oppfinner" av champagnen. Han var munk og kældermester i abbediet i Hautvillers omkring år 1700.

Est-Est-Est
Hvitvin som produseres omkring Montefiascone nord for Rom. Navnet stammer fra biskop Johan Fugger fra Augsburg, som i år 1110 sendte sin tjener i forveien for at finne kroer med gode viner. Når han fant en skrev han Est (=den er! på italiensk) på døren. I Montefiascone fant han vinen så god, at han skrev det tre gang. Det medførte at biskoppen blev resten av livet i byen og hans grav vandes hvert år med vinen.

Eszencia
En spesiel Tokay fra Ungarn, som er produsert på upressede tørre druer. Den er veldig sjelden og veldig holdbar – det er sett drikkelige eksemplarer på over 200 år.

Fine Champagne
Dette har ikke noe med Champagne at gøre, men er navnet på en cognac.

Flétri, Vin
Sveitsisk søt vin fremstilt på sent høstede druer eller druer tørket på stråmåtter i solen. Vinen er pikant og sjarmerende og veldig sød.

Frascati
Italiensk vin fra byen av samme navn syd for Rom. Det er tørre til halvtørre og friske viner av en jevn kvalitet.

Frecciarossa
Både rød og hvit vin fra Pavia i Lombardiet i Italia.

Friolaro
Italiensk rødvinsdrue og samtidig navnet på den vinen, som lages i Padua nær Venedig i Italia. Vinen er ordinær og drikkes mest lokalt.

Gattinara
En god rødvin av høy kvalitet fra Piemonte i Italia. Lages på Nebbiolo-druen, som også bruges til de to store vinene Barolo og Barbaresco.

Ghemme
Rødvin fra Piemonte i Italia.

Giro
Søt vin fra Sicilia.

Girò
Rød dessertvin fra Sardinia.

Gragnano
Mørk og lett rødvin fra Sorrento i Italia.

Grignolino
Italiensk rødvinsdrue og navnet på den vinen den inngår i. Den fremstilles spesielt i området nord for byen Asti i Piemonte.

Inferno
Italiensk for helvete. Også navnet på en vin, som dyrkes nær den sveitsiske grense.

Irancy
En lett rødvin, som produseres ved Chablis i Bourgogne. Fremstilles på Pinot Noir og en lokal drue César.

Jurancon
En gul og langtlevende vin fra Pau-området i Frankrike. Fås både søt og tørr.

Lago di Caldaro
Navnet på en liten sø og en vin, som fremstilles ved Bolzano i Tyrol i Italia.

Lagrima
En søt vin fra Malaga-området i Spania.

Lambrusco
Lett muserende vin fremstilt på druen av samme navn i Emilia-Romagna i Italia.

Liebfraumilch
Tysk Qualitätswein fra Rheinhessen, Rheingau, Pfalz eller Nahe. Vinen er en mild halvsøt vin ofte veldig billig og av en tvilsom kvalitet. En stor del av produksjonen eksporteres og det har desverre medvirket til at mange forbrukere tror, at "sånn smaker tysk vin", noe som har gått ut over salget av de tyske kvalitetsvinene.

Lugana
Hvitvin fra by av samme navn i Lombardiet ved Gardasøens sydlige ende.

Madeira
Hetvin fra den portugisiske øya med samme navn. Vinen produseres ved en spesiel varmemetode, Estufa, som gør den veldig holdbar. Der findes fire hovedtyper av Madeira. Den tørreste heter Sercial, så kommer Verdelho, Bual, som er søt og den søteste Malmsey. Madeira er på nytt i fremgang etter mange år i glemslen og er ved å vinne innpass både som aperitif og dessertvin.

Malaga
By på Costa del Sol i Spania og navnet på en hetvin som produseres der.

Marsala
By på Sicilia og navnet på hetvinen fra området.

Mascara
Utmærket rød- og hvitvin fra Algerie.

Mateus
Portugals mest eksporterte vin. Finnes både i en rød, hvit og rosé utgave. Selges i en såkalt bocksbeutel-flaske.

Mercurey
Rødvin på Pinot Noir fra Côte Chalonnaise i Bourgogne.

Monbazillac
Et vindistrikt og en søt hvitvin fra området som ligger ved Bergerac, øst for Bordeaux. Vinen skal nytes kølig som aperitif eller dessertvin.

Moulin-à-Vent
Kanskje den beste av de 10 Cru-vinene i Beaujolais og den kan lagres lengst (maks 5 år). De beste kan minne om en Rhône- eller Bourgogne-vin.

Muscadet
Hvitvin fra området omkring byen Nantes i Frankrike. Den produseres på druen av samme navn, som kalles Melon inntil vinstokken er 4

Nasco
En hvit dessertvin fra Cagliari på Sardinia.

Neuchâtel
Sveitsisk kanton og navnet på en kjent sveitsisk hvitvin fremstilt på Chasselas-druen, som lokalt heter Fendant.

Noilly Prat
Kjent fransk vermouth.

Oloroso
Betyr egentlig duftende på spansk. Er navnet på en mørk sherry-type, som prinsippielt bør være tørr men ofte er søtet.

Orvieto
Hvitvin fra Umbria i Italia. De beste, bl.a. Orvieto Classico, kan være udmærkede viner.

Pacherenc du Vic-Bilh
Hvitvin fra Madiran i Sydvestfrankrike. Lages både tørr og søt, men den søte egefadslagrete vinen er nok den mest kjente.

Pachino
Rødvin fra Syracusa på Sicilia. Drikkes mest lokalt.

Palo Cortado
Navnet på en sherry-type.

Passe-tout-grains
En simpel vin fra Bourgogne.

Pécharmant
Rødvin fra Bergerac i Frankrike. Kan minne litt om Bordeaux-vine, hvilket kanskje skyldes at Bergerac ligger litt øst for Bordeaux ved Dordogne-floden.

Petit Chablis
En jevn hvitvin fra fjerderangsmarker i Chablis i Bourgogne.

Pouilly-Fuissé
En utmerket tørr hvitvin fra Mâcon-området i Bourgogne.

Pouilly-Fumé
Rigtig gode hvitviner fremstilt på Sauvignon Blanc i Loire-dalen. Har et godt forhold mellom pris og kvalitet.

Primitivo
Italiensk rødvinsdrue og vin, som spesielt dyrkes i Apulien - “hælen” av Italia. Som regel en ganske god rødvin til en fornuftig penge. Primitivo heter i øvrigt Zinfandel i USA.

Quatourze
Vin fra et mindre område i Coteaux de Languedoc.

Santa Maddalena
Rødvin fra Alto Adige ved Bolzano i Norditalia. Den er lys og fruktig men bløt.

Soave
Hvitvin fra et område ved Gardasøen og Verona. Har lenge været kjent som en “bællevin”, men kvaliteten er sterkt stigende og her kan det gjøres gode kjøp. Soave Classico er enda bedre.

Steinwein
Navnet på en vin fra Franken i Tyskland.

Tokay
Berømt søt hvitvin fra Ungarn. Sødmegraden angis i Puttonyos, fra 3 til 7.

Yquem, Château d’
Den beste og dyreste vinen fra Sauternes i Bordeaux. Vinen blir fremstilt av enkelte druer fra hver vinstok. Faktisk gir én vinstok kun ett glas vin. I dårlige årganger blir vinen slett ikke fremstilt.